Eveline & Karel
 
 
Het Ieperse belfort

Ontspanningsmogelijkheden in Ieper en omgeving

Onze misviering gaat door in het "verre Ieper". Ieper is het hartje van de Westhoek, en biedt heel wat mogelijkheden tot cultuur en ontspanning.

Ieper is een middeleeuwse stad, die volledig platgebombardeerd werd in de Eerste Wereldoorlog. De stad werd volledig heropgebouwd na deze verwoesting, en levert zo een unieke historische stad die slechts 85 jaar oud is.

In de twaalfde eeuw lag de lakennijverheid aan de basis van een razendsnelle ontplooiing van een nog heel jonge stad met een gunstige ligging aan een rivier en op de grote weg Rijsel-Brugge. Ieper telde in 1260 maar liefst 40.000 inwoners en werkte zich in een mum van tijd op tot één van de grootste lakencentra met internationaal afzetgebied. Dankzij dit groots middeleeuws verleden is Ieper met zijn talrijke gebouwen en monumenten een cultuurhistorisch pareltje. Wie de geschiedenis en architectonische schoonheid in zijn hart draagt, kan niet voorbij aan de indrukwekkende lakenhallen met belfort, de Sint-Maartenskathedraal (Jansenius was ooit bisschop van Ieper), de vestingen en kazematten uit het Vauban-tijdperk, de gildehuizen, het Vleeshuis, Belle Godshuis, ...

 • Een toeristisch kaartje is beschikbaar via deze link.
   
 • In Flanders FieldsIn Flanders Fields. In de lakenhallen, op de Grote Markt, bevindt zich het oorlogsmuseum 'In Flanders Fields', dat op een onthutsende manier de Eerste Wereldoorlog in beeld brengt. Het museum is geopend tot 18 uur (ticketverkoop tot 17 uur), en je kan er binnen voor € 7,5.
  Het In Flanders Fields Museum wil zijn bezoekers confronteren. Met het verleden, maar ook met het heden. Met het verhaal van één bepaalde oorlog op één bepaalde plaats - Wereldoorlog I in de Westhoek - maar ook met het uiversele thema van dé oorlog, die altijd en overal woedt.
  Het museum is een modern, levend museum, met tal van invalshoeken, zowel chronologisch als thematisch.
  Een folder is verkrijgbaar bij Karel & Eveline.
   
 • Toerisme Ieper. Aan het eind van het museum, beland je in het Streekbezoekerscentrum Ieper & de Westhoek. Deze toeristische dienst is ook rechtstreeks bereikbaar vanop de Grote Markt. Je kan er allerlei folders krijgen, en wandel- en fietskaarten kopen.
  Een aanrader is de wandelgids 'Rondom Ieper', te koop voor € 1,25, en ter inzage verkrijgbaar bij Karel & Eveline. De gids biedt vier wandelingen in Ieper: De Vestingroute, Het groene buitengebied, De historische binnenstad en de Noordelijke stadsrand en verdwenen vesting.
   
  Streekbezoekercentrum Ieper & de Westhoek
  Lakenhallen, Grote Markt 34, 8900 Ieper
  Tel. 057 22 85 84 - Fax 057 22 85 89 - toerisme@ieper.be
   
 • VestingenEen wandeling op de vestingen. Ieper is omwald door oude stadsmuren, waarop het prachtig wandelen is. De Vestingroute is een uitgestippelde wandeling van 2,6 kilometer, in een boog rond het historische Ieper.
  De route ontsluit de mooiste plekjes, hoog op de vestingen en dicht bij het water. De wandeling begint bij het Kruitmagazijn, dat stamt uit 1817.
  Over de hele route staan 23 infoborden verspreid. Ze vertellen meer over de verschillende facetten van de vestingen: over hun turbulente geschiedenis, over de evolutie van de middeleeuwse stadswallen tot het Franse vestingcomplex, over de techniek van het oorlogvoeren en over de groei van de stad.
  Een folder is verkrijgbaar bij Karel & Eveline.
   
 • Bockor Music Stadsfestival. Tijdens het weekend van ons huwelijk, vindt er een gratis stadsfestival plaats op verschillende plaatsen in het centrum van Ieper. Meer informatie op www.stadsfestival.be
   
 • Zin in een stevige fietstocht? In en rond Ieper loopt de Vredesroute, een tocht van 44 kilometer.
  Hoofdthema van deze bewegwijzerde toeristische fietsroute van 44 km vormt Wereldoorlog I. Vertrekkend vanuit Ieper leidt de route eerst naar het Provinciaal Domein de Palingbeek, Hill 60 en Hill 62. Vervolgens wordt Zonnebeke aangedaan en het indrukwekkende Britse Tyne cot Cemetery. Verderop gaat het naar Langemark, waar op het Duitse Soldatenfriedhof o.m. 3.000 studenten begraven liggen. De terugweg voert langs het Ieperleekanaal en het Essex Farm Cemetery ; hier schreef John McCrae op 3 mei 1915 het gedicht "In Flanders Fields the poppies blow".
  Meer info: website
  Fietsen kunnen gehuurd worden
  • bij het station - NMBS, R. Colaertplein 35, 8900 Ieper - Tel. 057 20 00 70
  • bij het Jeugdstadion - Leopold III-laan 16, 8900 Ieper - Tel. 057 21 72 82 - info@jeugdstadion.be
  • bij Ieperfiets - Sportstraat 8, 8900 Ieper – Tel. 057 20 47 62

Links i.v.m. Ieper

Terug naar de startpagina